7 kryptoměn versus Bitcoin – kdo vyhrál?

V minulém článku jsem popisoval jak začít s bitcoinem a kryptoměnami. Ještě zajímavější jsou ale čísla, jestli se investice vyplácí. A jestli rostou kryptoměny obecně, nebo jen Bitcoin.

Na internetu platí, že vítěz bere vše. S výjimkou Česka Google drtí konkurenci ve vyhledávání, Facebook ve většině zemí v sociálních sítích, Youtube v přehrávání videa, Instagram ve fotkách. Platí to i pro Bitcoin v kryptoměnách?

Moje první investice sta eur byla 6. září, kdy Bitcoin atakoval hranici čtyř tisíc eur. Zároveň jsem nakoupil Ethereum, Monero, Ripple a Litecoin. Vzápětí Čína utáhla kolem kryptoměn smyčku a začala je omezovat. Cena šla dolů. Neprodával jsem, ale přikoupil jsem Bitcoin, Lumeny a EOS za další stovku. Cena šla dolů ještě výrazněji. Byl jsem v hluboké ztrátě. Mohl jsem buď stáhnout ocas, vše prodat a odejít z trhu, nebo čekat, nebo zase přikoupit. Volil jsem třetí variantu, abych snížil průměrnou nákupní cenu. Takže další stovka eur do všech měn plus z legrace do Dogecoin. V říjnu se trend obrátil a ceny šly nahoru. Opět jsem něco přikoupil. A všímal jsem si, že přestože Bitcoin se oproti nejnižšímu kurzu zdvojnásobil, na hodnotě mého portfolia to nebyl znát.

Než se podíváme na graf, seznámím vás se svou strategií. Nikdy jsem nevěřil různým alt coinům, protože na internetu vítěz má často drtivý náskok před konkurencí. Dlouho to platilo i pro digitální mince. Ale letos, když Bitcoin spustil investiční horečku a jeho cena výrazně vzrostla, lidé chtěli zopakovat jeho drtivý růst na prozatím slabé konkurenci. A měny jako Ethereum, Litecoin či Monero vzrostly o desetinásobky. Hledal jsem tedy mezi nejvíce obchodovanými altcoiny ty, které měly dosud nízký kurz a sázel jsem na růst. Měny s kurzem pod jedno euro lze s nízkým rizikem nakoupit větší počet a pak čekat, zda se chytí či ne. V roce 2011 šlo za cenu lístku do kina koupit deset bitcoinů. To samé platilo pro Ethereum před rokem. A dnes má kurz skoro 300 dolarů za kus.

No, dva měsíce jsou krátká doba k závěrům, ale prozatím je jasným vítězem Bitcoin, který ve sledovaném období (září a říjen 21017) začínal na 4145€, klesl až na 2735€ a vyrostl na 5540€. Rozdíl proti začátku a konci je krásných 34%. Kdo chytl dno, mohl dokonce vydělat 103%. Druhou úspěšnou mincí byly Lumeny s počáteční cenou 0,02031€ a konečnou 0,02499€, což dělá nárůst 23%. Nejnižší kurz byl 0,008955€, nejvyšší 0,03883%, což dělá astronomický zisk 334% v průběhu 26 dní! Za to ostatní kryptoměny během sledovaných dvou měsíců výrazně spadly. Ethereum začínalo na 328,28€ a končilo 262,2 €, takže -20%. Litecoin slítl ze 73,94€ na 47,59€, což je výsledek -36%. Monero kleklo ze 120,6€ na 73,82€, tedy -39%.  EOS spadl ze 1,11 na 0,676€, což dělá -39%. Ripple šel ze 0,2132€ dolů na 0,1698€, což je propad o 20%.

Podívejte se sami na graf ukazující změny v procentech proti výchozí hodnotě.

Líbil se vám článek? Sdílejte jej prosím.

Bitcoin adresa blogu: 1GQBYqZwiHT72UrLCCSv4j6WkK65FjTPJk

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..