Bitcoin – jak začít

Bitcoin jsem zaregistroval krátce po vzniku, ale nevěnoval jsem mu hlubší pozornost. Škoda, dneska jsem mohl být milionář. 🙂 Sledoval jsem jeho vzestupy a pády, ale nikdy jsem sám nenakupoval. Buď jsem měl jiné starosti, nebo zrovna rostla cena. A já nerad nakupuji na býčím trhu. Teď už jsem nevydržel sledovat nekončící nárůst a rozhodl se na trh vstoupit. Já vím, klasická chyba. Inspirací mi byl článek o investičním portfoliu na btctip.cz.

Burzy

První otázka je, kde obchodovat. Burz jsou stovky. Dostal jsem pár doporučení od kamarádů, něco jsem googloval a sestavil jsem si tabulku vybraných burz a jejich poplatků. Mezi burzami jsou dost velké rozdíly, takže se vyplatí dobře vybírat. Na prvním místě musí být bezpečnost a důvěryhodnost. Krach burzy Mt. Gox nikdo nechce zažít na vlastní kůži. Ale vnitřní bezpečnost burzy laik nepozná. Základem uživatelské bezpečnosti musí být vícefaktorová autentizace. To znamená, že kromě jména a hesla potřebujete ještě další potvrzení, že jste to vy. Obvykle si do mobilu nainstalujete Google Authenticator a ten vám každých třicet sekund zobrazí nový číselný kód. V praxi to znamená, že kdyby zloděj někde získal vaše heslo, tak bez mobilu se do vašeho účtu stejně nedostane.

Důležité pojmy jsou Maker a Taker fee. Jste Taker, když coiny nakupujete za okamžitý kurz a Maker, pokud si nastavíte limit ceny a vaše objednávka se zapíše a čeká, zda se s někým spáruje. Pokud do burzy převádíte peníze, tak obvykle je převod zdarma. Ale raději hledejte slovo Deposit. Koruny akceptuje jen Coinmate, ostatní chtějí obvykle eura, případně dolary. V EU použijeme SEPA platbu v eurech. Pokud naopak chcete převést coiny na peníze, týkají se vás poplatky Withdraw. Někde zaplatíte pár centů, jinde euro a u bitfinex nejméně 20 dolarů. Posledním finančním kritériem je poplatek za převod coinů z burzy na jinou adresu. Typicky do vlastní peněženky, ke které burza nemá přístup a nehrozí tedy zcizení v případě hacku burzy. Někde mají jen síťové poplatky za transakci, jinde si připočítají i jeden milibitcoin, což bylo na začátku září kolem sta korun.

Burza
Maker fee
Taker fee
Credit cards
Withdraw BTC
Withdraw SEPA
Withdraw CZK
www.coinmate.io
0,05%
0,35%
N/A
0,0008 BTC
1,00 €
1 €
0,10%
0,20%
N/A
0,0004 BTC
0,10%, min 20$
N/A
0,16%
0,26%
N/A
0,0010 BTC
0,09 €
N/A
1,49%
1,49%
3,99%
0,15 €
N/A
0,25%
0,25%
8,00%
0
0,90 €
0,25%
0,25%
N/A
0
N/A
N/A

Dalším faktorem je seznam podporovaných kryptoměn a také jejich kurz. Nejširší nabídku kryptoměn mají bitfinex a kraken, coinmate se zaměřuje pouze na bitcoiny (od konce října i litecoiny) a bitstamp  s coinbase mají svatou trojici bitcoin, litecoin a ethereum. Kurzy mezi jednotlivými burzami je liší. Pokud investujete větší částky, může se vyplatit provést porovnání. Schválně se podívejte na kurzy bitcoinu na různých burzách.

Následující tabulka obsahuje kurzy k euru k 3.9.2017 ráno. Pokud bylo na výběr, bral jsem kurz pro nákup.

Burza
BTC
XRP
LTC
ETH
BCH
DASH
REP
XMR
EOS
SAN
OMG
ZEC
IOTA
www.coinmate.io
3 919,41
3 865,08
0,1935
66,6711
294,432
494,748
306,5109
105,391
0.563
0,3131
8,8515
219,5597
0,619
3 909,16
 0,194240
67,3888
293,975
497,590
300,351
21,3987
108,3452
221,431
3 968,06
69,1236
303,7898
4 166,99
3 965,19
0,19814
69,43
303,81

Když začnete obchodovat na burze, musíte si nejdříve založit účet a ověřit totožnost. Očekávejte, že budete muset nascanovat minimálně jeden doklad, výpis z účtu nebo účet za telefon. Čím hlouběji se necháte prověřit, tím s vyššími částkami budete smět obchodovat. Ověření může trvat několik dní.

SEPA

Dalším krokem je vložení prostředků. V EU je nejlevnější způsobem SEPA platba (kromě korun). Ale pozor, poplatky mezi bankami se velmi liší. A dokonce se proslýchá, že některé banky vám zruší účet, pokud pošlete peníze na účet burzy obchodující s kryptoměnami! Já používám AirBank a platba bývá vyřízena stejný den.

Banka Poplatek
AirBank 25 Kč malý účet, zdarma velký účet
ČSOB 250 Kč
Fio 20 Kč
KB 195 Kč
mBank 25 Kč
Raiffeisen jedna zdarma, další 200 Kč
Unicredit 250 Kč

Peněženky

Když už jste nakoupili, je vhodné digitální mince, se kterými nechcete obchodovat, odlít pryč z burzy. Nikdy nevíte, co se stane. Jak na to? Potřebujete si založit digitální peněženku. Nejbezpečnější je hardwarové zařízení, u kterého je riziko cracku minimální. Jedno dokonce pochází z Česka: Trezor. Alternativou jsou webové peněženky. Výhodou je pohodlí, nevýhodou je, že bezpečnost se od burz zase tak moc neliší. Musíte věřit někomu cizímu, že ví, co dělá a je čestný. Naopak prohlížeč sám o sobě přináší další bezpečnostní riziko.

Jinou možností jsou aplikace na desktop a do mobilu. Mobilní peněženku máte vždy při sobě, což je plus. Pokud telefon není rootnutý, bezpečnost by měla být postačující. Ale mobily se snadno ztrácejí a rozbíjejí. Populární peněženkou do mobilu je například MyCelium. Pokud máte ještě PC, můžete si stáhnout například Electrum. Já jsem při instalaci docela bojoval, aplikace mi neustále padala. Nakonec jsem vygooglil, že se to děje kvůli diakritice v názvu mého účtu na počítači. Řešením bylo nainstalovat přenosnou verzi do adresáře bez diakritiky v názvu.

Když začnete s instalací, aplikace vám vygeneruje sadu 12-24 anglických slov. Jedná se o takzvaný seed – inicializační řetězec, pomocí kterého budete moci obnovit svou peněženku. Tohle je nejdůležitější text, bez kterého jednou hořce zapláčete. Napište si jej na papír, raději ve více kopiích a bezpečně uložte. Kdo jej získá, převezme moc nad vašimi úsporami! Doporučuji text uložit na několika místech, třeba u rodičů nebo důvěryhodných přátel. V zapečetěné obálce 🙂 Naopak nedoporučuji seed vést v elektronické podobě. Je pohodlné seed nafotit mobilem, ale jak dobře chráníte fotky? Podobně jsem proti různým cloud službám. Heslo do elektronického bankovnictví si přece také dobře hlídáte, ne?

Pozor – seed obecně nelze přenášet mezi různými peněženkami.

Bezpečnost

Peněženku jste si založili, seed uchovali a teď si budete muset zvolit bezpečné heslo. Dnes záleží jen na délce hesla. Různé fígle se zaměňováním číslic za podobná písmena již nefungují. Malá a velká písmenka pomohou jen teoreticky. Ani čísla na konci. Dnešní výpočetní síla grafických karet je neskutečná. Doporučuji si přečíst článek Michala Špačka Jak jsem crackoval hesla Mall.cz. Jestli útočník získá fyzický přístup k vašemu zařízení, je je jen otázkou času a peněz prolomit běžné heslo.

Můj aktuální postup je:

  • koukat se kolem sebe nebo do nejbližší knížky či článku a zcela náhodně vybrat několik slov
  • zahrát si na dysgrafika a nasekat v hesle chyby
  • provést další úpravy, například změnit třetí písmenko na velké, nebo doprostřed druhého slova vložit písmenko
  • zapsat heslo do svého uložiště hesel

Příklad hesla: panengapoKe3rzaclonaaROse

Peněženku máte. Než do ní pošlete své úspory, přesvědčete se, že jste schopni ji obnovit. Smažte ji a proveďte obnovu ze seed. Funguje? Tak si pošlete menší částku z burzy na adresu zobrazenou v peněžence. Ideálně na jiném zařízení proveďte obnovu ze seed a ověřte, že peněženka není prázdná. Možná je to otrava, ale když ztratíte přístup ke své peněžence, přijdete o vše. Neexistuje způsob, jak se bez seed dostat zpátky ke svým digitálním mincím. Oproti reálné peněžence u kryptoměn není žádný poctivý nálezce, který by vám ji vrátil. Nepomůže ani bratranec ajťák. Proto je nutné začít s malými částkami a vše si dobře vyzkoušet, včetně obnovení peněženky ze zálohy.

Smysl kryptoměn

Kryptoměny jsou neskutečně zajímavý matematicko-informatický experiment s přesahem do reálného světa. Bez věštecké koule je ale těžké predikovat, kam se posunou. Dnes je to velký hype, cena roste do nebes. Dlouho jsem čekal, že praskne, ale bitcoin se z každého trablu oklepal a reagoval prudkým růstem. Je to bublina jako slavné holandské tulipány, nebo změna paradigmatu? Nevím. Nasedl jsem, ale investuji jen takové částky, které bych oplakal. Nikdo nemůže zaručit, že se něco nestane a cena neklesne třeba stokrát nebo tisíckrát. Nebo může pokračovat v nekonečném růstu. Bitcoinů je totiž omezené množství a nikdo nemůže natisknout nové, jako to dělají centralní banky s penězi.

Teorii bubliny podporuje, že se bitcoin zatím moc nepoužívá pro běžné placení. Ano, existuje možnost zaplatit bitcoinem třeba na Alze. Jenže vzhledem k růstu kurzu bitcoinu se to moc nevyplatí. Koupíte si třeba notebooku a za pár měsíců byste si za stejné množství bitcoinů koupili notebooky dva. To už si člověk utrácení bitcoinů rozmyslí. Ekonomové mohou jásat – konečně někdo potvrdil teorii deflace!

A hlavně: s každou transakcí jsou spojené transakční poplatky bitcoinové síti za validaci transakce. Než dostatek uzlů potvrdí transakci, může to trvat desítky minut a zaplatíte poplátek v přepočtu v hodnotě vyšších desítek korun. Obojí je dost nepraktické. Na řešení se ale pracuje.

Placení bitcoiny by mohlo pomoci zemím s hyperinflací. Například žít ve Venezueli, tak přesvědčuji zaměstnavatele, ať mě platí v bitcoinech. A kdyby ověřování bylo rychlejší, tak prodávám terminály na příjem bitcoinu do obchodů.

Další výhoda bitcoinů je jejich nezjistitelnost. Když lidé prchali za svobodou, často byli okradeni o své úspory. Vám stačí si zapamatovat si dvanáct slov a v cílové zemi je zadat do peněženky.

Strategie

Určete si, jak hodláte obchodovat. Budete aktivní a využívat aktuálních změn kurzu k výdělku? Nebo jste střadatel a věříte, že cena poleze nahoru? V druhém případě nekupujte jednorázově za velké částky, ale stejně jako na burze průměrujte cenu postupným (nejlépe pravidelným) přikupováním. A když se objeví příležitost, kdy cena prudce zakolísá, nebojte se ji využít. Na začátku září cena atakovala hranici 5000 dolarů, načež během pár dnů spadla na 3300 dolarů, kde ale dlouho nevydržela. Za měsíc byla cena na původním maximu a během týdny vystoupala o dalších 10%. Kdo nakoupil v minimu a prodal o pět týdnů později, vydělal 65%!

Závěr

vašeho života. Ano, týká se to i vás. Fakt. Můžete mít v digitálních měnám jmění, ale pokud o nich příbuzní nevědí a nemají seed, vezmete si kryptoměny do hrobu. Napište závěť a přiložte k ní v zapečetěné obálce seed.

Poděkování

Jestli se vám článek líbil a přinesl vám užitečné informace, pošlete mi zlomek bitcoinu. Nebo článek sdílejte dále. Děkuji.

Bitcoin adresa blogu: 1GQBYqZwiHT72UrLCCSv4j6WkK65FjTPJk

Jeden myslel na “Bitcoin – jak začít

  • 02/02/2018 (13:48)
    Trvalý odkaz

    zmiňuješ zde Kraken a AirBank, problém je, že AirBank blokuje příchozí platby z Krakenu takže pokud použiješ AirBank pro deposid tak máš smůlu protože ty peníze už nedostaneš zpět na stejný účet.

    Reagovat

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..