Seriál o první pomoci při dopravních nehodách

Bára Polišenská napsala seriál o první pomoci na webu Mezi námi řidiči. Nikdy nevíte, co vás na silnicích čeká, takže je dobré vědět předem, jak postupovat. Nejhorší je utéci od nehody a nechat zraněné bez pomoci, ale nebezpečné je i zmatkovat. Pojďme se tedy podívat na první pomoc.

První díl Záchranná služba shrnuje základní pojmy. První pomoc je povinná a její neposkytnutí je trestným činem. Záchranku můžete zavolat buď klasicky telefonicky, nebo použít speciální aplikaci Záchranka. Proč je lepší volat na 155 než na 112? Co je povinné mít v lékarničce?

Druhý díl Dopravní nehoda vám poradí, jak postupovat při dopravní nehodě. Dostanete návod krok za krokem, co a v jakém pořadí provést. Víte, proč byste měli auto zastavit až za nehodou a ne před ní? A že spolujezdci mají zmizet z auta i vozovky někam do bezpečí? Herec Labuda takto přejel dvě neopatrné ženy, které po nehodě bohužel zůstaly stát u středového pruhu. Při stavění výstražného trojúhelníku je na místě rozvaha. Co udělat, abyste z čumilů udělali pomocníky. Věděli jste, že nejhůře zranění mohou být v šoku, nestěžovat si a nemít viditelné zranění? A co s helmou zraněného motorkáře? Bez pomoci druhé osoby mu můžete ublížit. Tento díl je nabitý praktickými informacemi k prasknutí.

Třetí díl Co mu teda je se zaměřuje na kontrolu zraněných při nehodě a první pomoc. Otevřená zlomenina vypadá hrozivě, ale pokud nedošlo k narušení tepny a nestříká krev, může počkat. Pokud máte funkční telefon, školený pracovník telefonní línky 155 vás provede a bude vám říkat, co přesně dělat. Pokud to ale nejde, je dobré vědět, jak zhodnotit stav jednotlivých zraněných a kdo je ohrožen na životě. Dozvíte se, jak prohlédnout zraněného a které příznaky naznačují závažnost situace.

Poslední díl se týká zdravotních problémům při řízení spojeným s teplotou. Asi každého napadne, že šahat na rozpálený motor není dobrý nápad. Ale co když vám dítě chce pomoci a spálí se? Dlouhé cestování v létě může přivodit úžeh či úpal. Víte, jak si poradit? V zimních měsících se při nehodách či poruchách můžete setkat s podchlazenou posádkou nebo dokonce omrzlinami. Jak pomoci a neublížit?

Po přečtení této série si budete vědět rady, jak postupovat při dopravní nehodě, abyste se sami ochránili a co nejlépe pomohli lidem v nouzi.

nehoda auta, posádka stojí v bezpečné vzdálenosti, řidič pokládá výstražný trojúhelník

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..