Co se mi v životě povedlo

Už jsem ve věku, kdy se člověk začíná ohlížet za sebe a přemýšlet, jakou za sebou zanechá stopu. Oproti svému očekávání z dětství moc hluboká zatím není. Ale stejně jsem se rozhodl sepsat, co se mi povedlo, na co jsem hrdý. Neberte to jako vychloubání. je to spíše pro mě. Kdyby na mě někdy přišly chmury, mohu si článek zase přečíst. Náhodný návštěvník nechť článek přeskočí.

Začněme dětstvím. Byl jsem hodně dobrý na češtinu, sloh a matematiku. Pravidelně jsem jezdil na různé olympiády – z češtiny, matematiky, fyziky či chemie. Občas jsem se dostal do krajského kola. V osmičce jsem vyhrál nějakou soutěž ve skládání obvodů v MEZ Elektronik a dostal za to ředitelskou pochvalu (když mě vyvolával rozhlas, čekal jsem důtku). Vzpomínám, jak se mě učitelka češtiny marně před tabulí snažila nachytat udělat chybu. Nebo s kamarádem Tomášem Harabišem jsme soupeřili, kdo rychleji vyřeší zadání matematické úlohy. Zbytek třídy byl komparz. Někdy jsem hlásil výsledek dříve, než učitelka dokončila zadání.

Z výšky mi utkvěla v paměti moje přednáška o novém programovacím jazyce Java, to mohl být rok 1996. V tomto jazyce jsem naprogramoval grafického FTP klienta jako bakalářskou práci. Diplomka se zabývala umělou inteligencí, resp. napsal jsem jednoduchý simulátor neuronových sítí. V průběhu školy jsem pracoval pro holandskou firmu a školil ERP Baan lidi z Česka i zahraničí.

Následovala civilka, jejíž největším kladem byl přístup k internetu a volný čas odpoledne. Začal jsem psát do odborných časopisů a webů – ComputerWorld či LinuxWorld. Vymyslel jsem a naprogramoval web Linux Hardware, který pomáhal v dřevních dobách uživatelům Linuxu s rozběháním různých počítačových komponent.

Během civilky mě oslovil Wally Green s nabídkou práce ve startupu 12snap. Před pohovorem jsem se naučil základy J2EE a přijali mě. Musel jsem se krotit, abych nezpychl, protože jsem dostal vyšší plat, než měl náš starosta. Na vánočním večírku firmy jsem vyhrál stylový mobil Nokia 7110. Leo Neo, to se rýmuje. Hned první týden v práci jsem naprogramoval SMS bránu na italský Omnitel a byl jsem za hvězdu. Ve firmě byla spousta úžasných kolegů, s některými jsem stále v kontaktu.

Další etapou bylo AbcLinuxu, které jsem opět vymyslel a vybudoval. V době největší slávy jej navštěvovalo přes dvě stě tisíc lidí měsíčně a byl jsem svým způsobem celebrita. Dokonce jsem vyhrál cenu osobnost roku ankety Czech Open Source a byl jsem v téže kategorii nominován na Křištálové lupě. Kromě webu jsme připravovali PDF časopis Abíčko a živou linuxovou distribuci s kompletním offline archivem webu ABC Linux. Když jsem chtěl blogovat, napsal jsem si blogovací systém. Náš systém pro diskuse lidé stále oceňují z uživatelského hlediska.

V GEM System jsem se na nové pozici solution architekta hodně naučil. Navrhl jsem poloautomatizovaný informační systém pro dispečink ÚAMK. Pracoval jsem na projektech pro VZP a vyřešil dost záludných problémů.

Ve Wincoru resp. AEVI jsem připravil nový produkt mPOS terminálů, které běží v pěti zemích. Řídím úspěšně vydávání klíčového produktu. Dostávám mezinárodní projekty.

Začal jsem hodně cestovat. PeruSrí LankaMalta, New York / Boston, letos se chystám do Izraele a Kanady.

V osobním životě se mi splnil sen – mám milující ženu a dvě úžasné děti.

No, není ten seznam tak krátký, jak jsem si myslel. A cítím se fajn. Zkuste si to taky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..