Vzkaz junior personalistům

Inspirací pro tento zápisek byl článek Ako personalisti vnimaju ajtakov. Ale já to vezmu z opačné strany, jaké chování a nabídky se mi nelíbí. Typicky přichází od začátečníků, i když přidávání do linkedin kontaktů zkoušejí snad všichni. Asi to mají v manuálu, nebo je to učí na škole.

Nerelevantní nabídky

Drazí head hunteři, pokud si někde vygooglujete moje jméno, snažte se prosím přečíst, čím se zabývám a jak jsem daleko v kariéře. Co si asi mám myslet, když dostanu email s nabídkou desíti pracovních pozic od administrátora windows po vývojáře v dot net, zatímco se pohybuju v oblasti J2EE v manažerských pozicích? Tohle je na úrovni spamu, i robot by dokázal cílit lépe. A pro dokreslení, nabídka přišla z freemailové adresy s textem, že jde o renomovanou agenturu (která ale raději nebyla jmenována). Pokud nejste z IT a termínům z předešlého odstavce nerozumíte, dovolím si překlad: přišla mi nabídka, zda nemám zájem o některou pozici: zedník, elektrikář, prodavačka v supermarketu, právník, kadeřnice, architekt či řidič traktoru.

O něco menší faux paix je, když mi přijde nabídka dělat programátora. Personalista si přečte moje CV, poslední tři pozice za více než 6 let jsou řídící, pak pokračuje do ještě větší historie a najde moje začátky s klíčovými slovy, které si přečetl v profilu hledané pozice. Okamžitě zajásá a posílá mi nabídku juniorské pozice s polovičním platem. Oops, těsně vedle.

Kontaktování

Pracovní profil si vedu na linkedin. Mám na něm uveden email. Přesto většina nabídek začíná tím, že mi přijde požadavek, abych si dotyčného přidal do linkedin kontaktů. Já se snažím mít v kontaktech jen lidi, se kterými jsem byl v osobním kontaktu. Tedy kolegy a ex-kolegy, business partnery a klienty. Když mi přijde požadavek od někoho, koho neznám, je mi nepříjemné psát vysvětlující email, proč jej odmítám. Většinou to zabere dost času, než se mi text zdá ne-arogantní. Proto, abych si přečetl vaše doporučení, opravdu není zapotřebí přidávat si vás mezi obchodní partnery. Stačí starý dobrý email. Díky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..