Lodí po západním středomoří

Obdivovali jste luxus a krásu Titanicu a říkali jste si, že byste chtěli něco podobného zažít? Možná vás překvapí, že tento zážitek není nedostupný. Zvláště s dětmi se jedná o cenově přijatelnou alternativu k obyčejným zájezdům, neboť děti jsou s vámi v kajutě zdarma.

Každá cesta má začátek a ta naše jej měla na začátku školního roku, kdy jsem zjistil termín jarních prázdnin. Březen se na koupačku v okolí Evropy moc nehodí a letět daleko jsme nechtěli. Narazil jsem na nabídku výletních lodí a zaujala mě okružní trasa Janov – Řím – Palermo – Valletta – Barcelona – Marseille – Janov. Manželka trpí mořskou nemocí a tak jsem místo ní pozval svou mamku. Problémem se ale ukázala doprava – na loď můžete nastoupit kdekoliv, ale z Prahy byly rozumné letecké spoje jen do Říma. Jenže Řím je vždy v pondělí, takže se z lodi vylodímeaž po skončení prázdnin. Dětem ale prodloužení prázdnin nevadilo.

Objednávka

Pokud jste nikdy na takové lodi nejeli, budete mít velký zmatek při objednávce. Naše zkušenost se týká společnosti MSC. Na výběr budete mít mezi vnitřní a vnější kabinou v různých kategoriích. Pokud vynecháme kategorii Yacht club v ceně menšího auta, tak velký rozdíl ve velikosti kabin není. Místem se šetří a prostor se zvětšuje množstvím zrcadel. Venkovní kajuty už nebyly k dispozici (půl roku před vyplutím), takže jsem vzal vnitřní. Měla jednu manželskou postel a nad ní dvě sklápěcí postele, stolek s dvěma bobíky na sezení, stůl, TV, skříň a koupelnu s toaletou a sprchou. Uvnitř jsem se cítil stísněně.

kabina

Vnější kajuty mají buď okno, nebo balkónek, což je vítaný prostor navíc. Během úklidu jsem do dvou nakoukl a líbily se mi výrazně více. Místo sklápěcích postelí měly rozkládací gauč a prosklené balkónové dveře otevíraly prostor do nekonečna. K dalším zákoutím objednávky se vrátím v průběhu příspěvku.

Praha

V Ruzyni jsem si rezervoval parkování přímo na letišti v budově Smart. Zapomeňte ale na směrovky, které vás rychle navedou k cíli. Očekává se, že místo silnice budete sledovat nápisy na vzdálených budovách. Než jsem našel správnou cestu, objel jsem si letiště několikrát. Oproti parkingu Holiday je jedinou výhodou vzdálenost k terminálu 2. Místa jsou stejně úzká a po zaparkování máte problém vylézt z auta a nezašpinit se. Dobrý tip: věci si z auta vyndejte, ještě než začnete parkovat.

Řím

Do Říma jsme přiletěli na menší letiště Ciampino, které je uvnitř Říma. Let neprobíhal moc klidně, hlavně přistání se mi moc nelíbilo. Z letiště jsme jeli na nádraží autobusem. Chvíli mi trvalo, než jsem našel nástupiště. Číslo nástupiště bylo totiž napsáno na asfaltu před stojícím autobusem. Pohodlným vlakem jsme se vydali na konečnou a z Termini jsme šli pěšky k našemu hotelu Centro Cavour. Trochu mě překvapilo, že se jedná o běžný činžovním domě, kde ve třetím patře je recepce hotelu. Nicméně pokoj byl hezký, cenově dostupný a hlavně měl skvělou polohu. Za rohem bylo Colosseum, na konci ulice Forum Romanum, vše v pěší vzdálenosti.

Na Colosseum jsme se šli podívat v neděli hned ráno. Počasí nám přálo, v Česku sněžilo, zatímco my se opalovali v tričkách. Bezpečnostní fronta byla velmi krátká, do dvaceti minut jsme byli skrz. Pak ještě koupit lístky a mohli jsme jít obdivovat kolosální rozměry dva tisíce let staré stavby. Jaký to musel být pocit, když jste v době patrových domečků vešli do arény pro desítky tisíc návštěvníků? Podobně muselo působit i Forum Romanum, ze kterého bohužel se zachovaly jen zbytky. Děti si ale spíše budou pamatovat nebojácného racka.

Racek

Odpoledne jsme chtěli do Vatikánu. Jako problém se ukázal nákup lístků na autobus. Trafiky je nevedou. Protože jsme do Vatikánu dorazili až po čtvrté hodině, fronta na bezpečnostní kontrolu byla docela krátká. Postavili jsme se do ní a za půl hodiny jsme ji měli za sebou. Pracovníci ale nebyli moc rychlí, nedokážu si představit běžný den, kdy bych měl trčet ve frontě na rozpáleném náměstí několik hodin. Bazilika svatého Petra je skvost.

Nalodění

V pondělí ráno jsme opustili hotel a metrem jeli na nádraží Termini. Lístky do Civitavecchia byly docela levné, za čtyři jsme zaplatili jen 15 €. Nástupiště ale bylo zastrčené a pěkně daleko. Pohodlným vlakem jsme za hodinu dorazili do přístavu. Loď jsme viděli již z dálky a děti ji nadšeně okomentovaly. Cesta do přístavu se ale ukázala jako oříšek. Všichni jezdí autobusem nebo autem, chodci jsou rarita. Když jsme došli do přístavu na obrovskou plochu, nikde nikdo nebyl a celnice byla zamčená. Loď se zdála tak blízko a stejně byla nedostupná. Nakonec jsem se zavolal delegátovi CK Riviera Tour a poslal nás kus zpátky na autobus, který svážel cesující k lodi.

Když jsem objednával plavbu, zkusil jsem se obrátit i na českou CK. Jejich nabídka byla sice trošku dražší oproti seascanner, ale náhodou měli přesně v náš termín z našeho přístavu zájezd s českým delegátem. Oni jeli autobusem, my po vlastní ose s delší prohlídkou Říma. Výhodou bylo, že nám vše vysvětlili, jak co na lodi chodí. Nicméně výlety jsme si nakonec organizovali sami, abychom mohli chodit svým tempem.

Nalodění je docela zdlouhavý proces. Nejdříve jsme museli odevzdat kufry v jedné hale. V druhé hale jsme dostali welcome drink (džus) a čekali jsme, až začne boarding. Podle čísel nás rozdělili do několika kategorií a ve stanovený čas nás začali odbavovat. Pak jsme museli projít bezpečnostní kontrolou a focením. Na palubě čekal další bezpečnostní rám, kterým musely projet i panenky mých holek. Další focení, tentokráte pro kartičky. Nabídka na dokoupení balíčků služeb bez servisního poplatku 15%. Tady jsem udělal chybu, že jsem nedokoupil balíček pití.

Pak jsme výtahem vyrazili do 16. patra do bufetu a pořádně se najedli. Po jídle jsme se vydali hledat naši kajutu. Kufry zatím chyběly. Kabina se otevírá kartičkou. Ve tři hodiny byl bezpečnostní nácvik – museli jsme si vzít plovací vesty a jít do divadla a posadit se do správného sektoru. Nakonec jsme byli odvedeni na seřadiště pro případ poplachu a měli konečně volno. Nicméně první den byl zabitý, takže jsme z Civitavecchie nic neměli. Večer jsem ještě nabil kartičky kreditkou, což je nejpohodlnější varianta. Veškeré platby na plaubě a servisní poplatky jdou k tíži karty.

Stravování

Jídlo a hlavně pití je největší chyták výletních lodí, protože nevíte, co očekávat. Samotná plavba je all inclusive za dobrou cenu, ale lodní společnost z vás stejně dostane hromadu peněz navíc. První chyták je v tom, že v předprodeji nakupujete dle ceníku, na lodi ale s přirážkou 15%. A proč byste si předem kupovali nějaký balíček, když jsou přece nealko nápoje zdarma a přes den budete na výletech? Taková úvaha je ale mylná.

Hlavní jídelna je bufet na 15. palubě. Je obrovský. Máte představu? Stále málo. Stávalo se nám, že jsme si zabrali stůl, šli si pro jídlo a vrátili se za dvacet minut. Nebyl problém ztratit orientaci a obejít celou palubu dokolečka. Výběr jídla byl bohatý: pečivo, těstoviny, sladké, ovoce, zelenina, těstoviny, pizzy, maso, čína, mořské plody .. Ke snídani jste mohli zajít k jednomu z nápojových koutků a natočit si soft drinky, čaj nebo kávu. K obědu už jen vodu nebo horké nápoje, soft drinky byly uzavřeny. Takže po pár dnech mě přestalo bavit chodit někam pět minut pro vodu a koupil jsem si láhev vody nebo pivo. Mimo bufet byly na lodi i servírované restaurace, třeba Tex-Mex, ale ty byly už placené.

Na večeře jste mohli jít buď do bufetu, nebo do restaurace. Bylo vám přiřazeno buď první sezení v šest, nebo druhé v devět. U vchodu do restaurace vás čekal číšník, který vás odvedl k vašemu stolu. Každý stůl má na starosti stále stejný číšník. Díky české CK jsme dostali český překlad menu, které zabíralo celou stránku formátu A4. Každá večeře měla jiné téma: italská, francouzská .. Menu mělo několik předkrmů, polívek, hlavních jídel, zákusků a zmrzlin. Mohli jste si vybrat cokoliv.  Delegát nám řekl, že jsou porce malé a tak si máme objednat vše. Kecal, porce mi přišly běžné a tak jsem nedokázal vše sníst. Jídlo i servis byly na úrovni. Večeře často trvala dvě hodiny

Narozdíl od bufetu nebylo k dispozici žádné pití zdarma. Takže jsme si objednávali soft drinky, vodu, pivo či víno. Například láhev vína (24 €), 2 soft drinky a stolní voda vyšly na 37 €, pivo na 6 €, voda na 3 €. Třetí den jsem proto raději zašel na recepci a koupil jsem si balíček 14 soft drinků a 14 stolních vod za 61 €. Nicméně už bylo asi pozdě, protože jsme neměli takovou spotřebu a poslední den jsme měli problém kupóny využít, aby nepropadly. Lepší je koupit si je předem a bez přirážky.

Gala večer

Dvakrát v průběhu plavby nás čekal Gala večer. Delegát nás strašil, že bez společenského oděvu nás nepustí na večeři, nebo se na nás budou tvářit velmi kysele. Dcerky byly na gala večer velmi natěšené a tak mi nezbylo, než v Palermu si projít pár butyků a dokoupit společenské boty a kravatu, kalhoty a košili jsem si přivezl s sebou. Furt to vyšlo levněji, než platit Wizz Airu a ČSA za další odbavené zavazadlo.

Gala večer je zážitek. Všechno se třpytí. Ve foyer hraje živá hudba populární písně, všichni jsou vyšňořeni, lidé se fotí na Swarowski stairs, na chodbách se prodávají parférmy a šperky. Máte pocit, že jste součástí VIP společnosti. Číšnici roznášejí zdarma kvalitní šampus, pro děti džusy. I večeře byla slavnostnější.

Zábava

Trčet na lodi zavřený v kabině nemá smysl, to byste se ukousali nudou. Proto má loď spoustu možností, jak se zabavit a zabít čas. Tak třeba sport – mají fitness, ale vyžadovali pevné boty, takže jsem jej vynechal, stejně jako placené welness centrum s masážemi a saunami. Na 16. palubě jsou bazény a vířivky. Menší bazén s vířivka jsou na přídi paluby, bazén byl ale studený, vířivka obsazená. V prostřední části byly další bazény a vířivky. Viděli jsme i skluzavku, ale asi nebyla v provozu. Všude na palubě byla spousta lehátek, nicméně pofukovalo a tak se lidé moc neslunili. Na zádi je krytá zóna s bazény a vířivkami, kam jsme párkrát zašli. Vnitřní bazén měl teplou vodu.

Divadlo má každý den jiný program. My jsme viděli West side story (Westernový příběh v překlad delegátky), ale více se nám líbilo představení Coney Island s akrobaty,tanečníky a kouzelníkem. Zpestřením byl program náctiletých umělců. Pro děti je na lodi dětský klub. Když jsme celý třetí den pluli po moři, děti šly na různé kurzy – vaření, origami či kreslení triček.

Na lodi je hromada různých barů a kaváren – sportovní bar se spoustou TV přenosů a bowlingem, jazz bar, modrý bar, zmrzlinová kavárna .. Po vyplutí z přístavu se otevírají obchody. Večer je k dispozici kasino s automaty, ruletou a kartami. Na lodi vás neustále někdo fotografuje a máte možnost si fotky zakoupit v galerii. Fotky se rovnou vytisknou a vystaví, aby vás nalákali ke koupi. Samotná fotka stojí 20 €, když jich koupíte více, máte množstevní slevu (3 + 2 zdarma apod). Za DVD s originály se připlácí 10 €, nejde koupit bez tištěných fotek.

Výlety

Každé ráno jsme připlouvali do přístavu kolem deváté hodiny. Nikdy jsem si nenechal ujít připlutí do přístavu. Byl jsem na přídi a vše pozoroval. Připlutí pilota (lodivoda), proplouvání kolem ostatních lodí, přibližující se domy nebo couvání k molu. Vřele doporučuji. Z té výšky máte úplně jinou perspektivu, kterou jindy nemáte možnost zažít.

V určený čas (či později, obvykle mezi 9-10 hodinou) máte možnost vyrazit na výlet. Buď organizovaný lodí, nebo sami. Vystojíte si frontu, nascanují vaše kartičky, zkontrolují vaši tvář s fotkou a jdete ven. V Barceloně a Marseille si musíte použít placený transfer, protože loď kotví daleko od centra. Když jste celá rodina, může se vyplatit vzít si taxi. Jeden zpáteční lístek stojí 10/16 €. Klíčové je vrátit se včas zpět na loď, protože loď nečeká. Obvykle museli být všichni zpátky o půl páté nebo šesté a v celou loď vyplula. Odtud plyne, že na prohlídku města máte maximálně šest hodin mínus případný transfer a rezervu. Při zpáteční cestě se postavíte do fronty, projdete bezpečnostní kontrolou venku i uvnitř a nascanují vaši kartičku zaznamenávající příchod.

Vylodění

Poslední večer musíte zabalit kufry a nechat je venku před dveřmi kajuty. Ráno je třeba uzavřít účty. Pokud jste kartičky propojili s kreditkou, je to pohodlné. Vystojíte si frontu a venku vyzvednete kufry. Nedoporučují se skořepinové kufry, protože kloužou a rozbíjejí se. Společnost vám jejich škodu nenahradí. Nasedli jsme na autobus a dovezl nás ven z přístavu, kde byla hromada taxíků a dopravců. Původně jsem zamýšlel, že pojedeme vlakem s přesedáním, ale nakonec jsem využil autobus vozící turisty do Říma za 15 € na osobu. Měli poslední dvě místa, která nám prodali za 34 €, děti jsme dali na klín a jeli přímo na letiště.

Cesta zpátky se ale protáhla. TripCase mi hlásil, že letadlo má zpoždění 4 hodiny, o chvíli později odlet posunuli dokonce na půl jednu ráno! Google zpoždění potvrzoval, ale od ČSA žádná zpráva nepřišla. Volal jsem na info linku, kde mi sdělili, že na FCO je stávka leteckých dispečerů. Na letišti jsme byli o půl jedenácté, o půl jedné jsem odbavil kufry a dostali letenky. Poslali nás na oběd zdarma, ale byl hnusný. Prošli jsme do odbavovací haly a zaplatil si vstup do salónku Avia lounge. Zatím to byl nejslabší salónek, kde jsem byl, ale děti se tam zabavily do půl deváté, než jej zavřeli. Stávka skončila v pět odpoledne a v sedm večer už odletěly všechny zpožděné lety kromě ČSA. My jsme čekali na odlet další čtyři hodiny. Nicméně FCO mě svými službami příjemně překvapilo: časově neomezené wifi, nabíječky a dokonce lehací křesla zdarma (v patře).

Náklady

4 letenky Řím + kufr, kabinové zavazadlo (WizzAir) 4 442 Kč
4 letenky Praha + kufr (ČSA) 7 052 Kč
Smart parking na 10 dní 1 032 Kč
2 noci hotel 210 € + 14 € měststká daň
Bus + vlak na Termini 7,6 € + 8 €
Colosseum 24 €
Autobus do Vatikánu a zpět 6 €
Metro Řím 3 €
Vlak Civitavecchia 15 €
Plavba 7 nocí pro 2 dospělé a 2 děti 29 990 Kč
Servisní poplatek vybíraný na lodi 7 nocí 189 €
Pojistka včetně storna 1 560 Kč
Balíček 14x soft drink, 14x stolní voda 61 €
Autobus letiště 34 €

2 komentáře: „Lodí po západním středomoří

  • 25/01/2019 (11:58)
    Trvalý odkaz

    Pečlivě a logicky sepsané. Ostatně jako všechny od pana Leoše Literáka!

    Pro ty, co se rozhodujete západní Středomoří navštívit, doporučuji ještě další psaní. Jde o (spíše návodný) článek, který má pomoci rozhodnout se, pro jakou plavbu západním Středomořím:
    – z hlediska nejzajímavějších přístavů (Barcelona, Nice, Monaco, Cannes, Neapol, Řím, Florencie)
    – z hlediska délky (plavba do týdne, 7-12 dní)

    https://plavby.esotravel.cz/clanky/tipy-na-plavbu-zapadnim-stredomorim/

    PS: galerie dole u článku nefunguje. Nějaká chybička ve wordpressu.

    Reagovat

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..